joi, 28 ianuarie 2010

Indemnizatia pentru cresterea copilului


Viitoarele mame din Uniunea Europeană, inclusiv din România, vor primi salariul integral în perioada concediului de maternitate. Aceasta este o nouă măsură propusă de eurodeputatul român Rovana Plumb, care a fost aprobată miercuri de Comisia pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale a Parlamentului European (EMPL).


Iniţiativa Rovanei Plumb, care a fost aprobata de EMPL, presupune plata integrală ( 100%) a salariului, extinderea concediului de maternitate de la 14 la 18 săptămâni, cu o perioadă obligatorie de şase săptămâni după naştere - îi va permite mamei să îşi revină după naştere, să stabilească o legătură solidă cu copilul şi să revină pe piaţa muncii".


În prezent, concediul de maternitate în România este de 126 de zile, format din perioada liberă prenatală şi postnatală, fiecare în parte fiind de 63 de zile. Potrivit legistaţiei muncii, plata angajatei în perioada concediului de maternitate reprezintă 85% din salariu.
Lucrătoarelor aflate în concediu de maternitate li se va plăti salariul integral, iar indemnizaţia de maternitate va fi de 100% din ultimul salariu lunar sau din salariul lunar mediu. Prevederile aprobate stipulează faptul că gravide nu pot fi concediate în timpul sarcinii şi 12 luni după terminarea concediului de maternitate şi nici nu pot fi obligate să muncească peste program în perioada de trei luni înainte de naştere şi 12 luni după naştere.

Totodată, luarea concediului de maternitate nu afectează schema de pensie şi se aplică tuturor categoriilor de angajaţi, inclusiv lucrătorilor domestici, transmite Agerpres

0 comentarii:

Related Posts with Thumbnails
 
Noutati vedete,horoscop creditosBlogger Templates creditos Templates by lecca 2008 .....Top